Πρόοδος σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κογκρέσο προκειμένου να επιλυθεί ένα διαδικαστικό θέμα που καθυστερεί την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Σύμφωνα με διοικητικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους, η επίλυση του προβλήματος είναι δυνατό να γίνει σήμερα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, που προεδρεύει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αναμένει εξελίξεις εντός της ημέρας και εκτιμά ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσει σε αλλαγές, που δεν θα αλλοιώνουν τον συνολικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.
Παράλληλα, ο Κόρκερ αναμένει και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ενεργειακές εταιρίες.

Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, υπάρχει πρόβλεψη που απαγορεύει τη συμμετοχή αμερικανικών εταιριών στην υλοποίηση ενεργειακών προγραμμάτων διεθνούς χαρακτήρα, όταν εμπλέκονται ρωσικές εταιρίες. Η πρόβλεψη αυτή έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στις εταιρίες του αμερικανικού ενεργειακού τομέα, που έχουν ταχθεί κατά της ψήφισής του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε μια προσπάθεια να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, που έχει ενταχθεί ως τροπολογία σε νόμο που επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με πλειοψηφία 98-2 στις 15 Ιουνίου.

Ωστόσο, έκτοτε παραμένει στάσιμο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η καθυστέρηση προκαλεί εκνευρισμό στους Δημοκρατικούς και σε μερικούς Ρεπουμπλικάνους που σκέφτονται ότι ο Τραμπ είναι τόσο αποφασισμένος για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία που δεν θα προβεί σε αντίμετρα κατά της Μόσχας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλήθηκε να υποστηρίξει τον μεγαλύτερο γιο του, Ντόναλντ Τραμπ του νεότερου, για τη συνάντηση που είχε με μία δικηγόρο από τη Ρωσία τον Ιούνιο του 2016, αναμένοντας να του δώσει επιβαρυντικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, οι οποίες θα εξυπηρετούσαν τον προεκλογικό αγώνα του πατέρα του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν το Κογκρέσο δήλωσαν ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μπορούν να ψηφίσουν νομοσχέδιο που έχει (ήδη) ψηφίσει η Γερουσία καθώς έτσι, παραβιάζεται πρόβλεψη του Συντάγματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, η νομοθεσία που σχετίζεται με έσοδα της κυβέρνησης, πρέπει να ψηφίζεται (αρχικά) στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι καθυστερούν τη ψηφοφορία επειδή η κυβέρνηση ανησυχεί για την πρόβλεψη που περιέχει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε προσπάθεια του προέδρου για τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θα πρέπει να προϋποθέτει την έγκριση του Κογκρέσου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την άσκηση μεγαλύτερης επιρροής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το Κογκρέσο έχει συμπεριλάβει παρόμοιες προβλέψεις σε μια σειρά σημαντικών νομοθετημάτων. Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2015 και προβλέπει την έγκριση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε υπογράψει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κόρκερ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος του Κογκρέσου για θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής. “Είναι ο στόχος μου ως προέδρου της επιτροπής να εξισορροπήσω την επιρροή μας έναντι της εκτελεστικής εξουσίας κι αυτός είναι ένας τρόπος για να το πράξω,” τόνισε.

Οι πληροφορίες από το Κογκρέσο αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνεχίζονται. “Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες είναι παραγωγικές και συνεχίζονται”, δήλωσε η Άσλι Στρονγκ, εκπρόσωπος του Πολ Ράιαν, του ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top